02 jul Rotterdam; het nieuwe Venetië?
Bron: & De Jonge advocaten.
Geschreven door Mirjam Hoogsteger.
Rotterdam; het nieuwe Venetië?
Rotterdam is de laatste jaren steeds populairder geworden als toeristische bestemming en is uitgeroepen tot een van de topsteden ter wereld. In 2018 ontving Rotterdam maar liefst 1,3 miljoen hotelgasten.Nog nooit was het aantal hotelgasten zo hoog in Rotterdam.
In Rotterdam worden op dit moment zo’n 1.300 adressen via Airbnb verhuurd in Rotterdam, tegenover 18.000 in Amsterdam. Na Amsterdam is de gemeente Rotterdam sinds februari van dit jaar de verhuur van woningen via Airbnb aan banden gaan leggen. Dit om illegale verhuur, overlast van toeristen en misbruik te voorkomen. Maar ook vanwege de woningdruk en een groeiend tekort aan woningen.
De gemeente heeft op haar website een vragenlijst gemaakt voor Airbnb-verhuurders, zodat ze kunnen zien welke regels er gelden voor hun situatie.
De volgende situaties worden onderscheiden:
Airbnb (Gasten in eigen woning – tijdens afwezigheid van de eigenaar)
Als uw logés tijdens uw afwezigheid (zoals vakantie) van uw eigen woning gebruik maken, zoals verhuur via Airbnb, valt dat onder “vakantieverhuur” . Dit mag alleen tijdelijk en incidenteel met een maximum van 60 dagen per jaar. De woning moet uw hoofdverblijf zijn en u moet ook als zodanig zijn ingeschreven in de Basisregistratie personen bij de gemeente.
In woningen met een woonoppervlak tot 200 m2 mag maximaal aan 6 personen per nacht onderdak worden verleend. In woningen van 200 m2 of meer maximaal 8 personen per nacht. Het gaat om het woonoppervlak zoals dit bij het kadaster is vastgelegd.
Met vakantieverhuur bent u verplicht logiesbelasting af te dragen. De logiesbelasting is gesteld op 6,5% van de kale overnachtingsprijs ex btw. U kunt de logiesbelasting doorberekenen aan uw gasten.
Verder bent u verantwoordelijk voor het voorkomen van overlast voor omwonenden door uw logés. De woning moet brandveilig zijn. Bij meer dan vier personen gelden er strengere eisen voor brandveilig gebruik van de woning en heeft u een meldingsplicht bij het omgevingsloket van de gemeente.
B&B (Gasten in eigen woning – wanneer u zelf ook aanwezig bent)
Als de verhuurde ruimte niet meer dan 30 % van het woonoppervlak is en maximaal 70 m2 is, dan wordt dit als bed & breakfast beschouwd. Het betreffende deel van de woning mag het hele jaar worden verhuurd.
Wel gelden er aanvullende regels. Ook bij een B&B bent u verplicht logiesbelasting af te dragen.
Verder bent u als eigenaar van de B&B verplicht tot inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van koophandel.
De inkomsten uit de B&B dient u op te geven bij de Belastingdienst. Daarnaast moet u over omzet uit B&B BTW inhouden en afdragen
Voor het serveren van alleen ontbijt is geen horecavergunning nodig. Gaat u ook drank serveren, dan is daarvoor een Drank- en horecavergunning nodig.
Gasten in een ander pand
Als betalende logés niet in uw eigen (hoofd) woning verblijven, maar in een ander pand, bijvoorbeeld een woning die u speciaal daarvoor gebruikt, een bedrijfspand of een ander pand zonder horeca bestemming, dan wordt dit beschouwd als logies. Er is dan geen sprake meer van vakantieverhuur. Het pand moet dan een logies- of horecabestemming hebben. Heeft het pand dat nog niet, dan moet u bij de gemeente een wijziging van gebruik van de woning aanvragen (van wonen naar logies) en toestemming vragen om af te wijken van het bestemmingsplan.
Let op:
• Bent u hoofdbewoner, maar niet de eigenaar van het pand, dan heeft u toestemming nodig van de eigenaar van het pand;
• Als de woning eigendom is van een woningcorporatie is vakantieverhuur/logies meestal niet toegestaan;
• Als het pand deel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren (VvE), moet de VvE eerst toestemming verlenen;
• Het is raadzaam de verzekeringsmaatschappij waar u een opstal- inboedel en aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, te informeren indien u plannen hebt uw woning te gaan verhuren.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de auteur van dit artikel: Mirjam Hoogesteger.